#17 Călătorii și Farfurii
Despre o cină în spațiu, București în Farfurie + interviu cu Vlad Pădurescu
Există mulți bucătari foarte buni în România, dar cărora ni se pare că nu li se oferă suficient credit. Unul dintre ei este Vlad Pădurescu, head chef la L’Atelier Relais & Chateaux din București, pe care îl avem invitat la rubrica ”În jurul farfuriei” de astăzi. Am vorbit cu Vlad despre ce îl face pe un bucătar care a lucrat în restaurante mari ale lumii (Faviken este unul dintre ele) să se întoarcă în România, despre orașul lui preferat din lume și despre restaurantele care l-au impresionat de-a lungul timpului.
Zilele trecute ne-am dat seama că se împlinesc 10 ani de când scriem despre mâncare, într-o formă sau alta. Parcă ne amintim și acum primul interviu pe care i l-am luat lui Alex Manole de la Burger Van în mansarda de la Gustos.ro. Și da, materialul încă există, e aici.
Ulterior, a urmat o vacanță în Lisabona, unde am avut ocazia să îi luăm interviu lui Jose Avillez, care deja începea să fie pe val cu Belcanto, restaurantul care are două stele Michelin. Un bucătar cu un renume uriaș accepta să ne răspundă nouă, unor necunoscuți. Așa a început blogul Călătorii și Farfurii, pe care l-am publicat de-abia în 2016, iar interviul cu Jose, cu care încă ne mândrim și astăzi, este aici.'
După atât de mulți ani în care ne-am ocupat on & off de proiect, simțim că în 2024 am luat mai mult avânt. Pentru că am început să ne ținem de treabă constant. Așa că pe lângă acest newsletter pe care îl primiți săptămânal, am lansat pe Instagram seria ”București în Farfurie”. Probabil mulți dintre voi ați văzut deja formatul la TopJaw sau la Berlin Food Stories - interviuri scurte cu chefi despre locurile pe care le frecventează în oraș. Ne simțim legați de zona de HoReCa de câțiva ani buni și credem că aceste discuții relaxate cu oamenii din bucătării (și nu numai) au șansa de a mai pune o cărămidă la popularizarea culturii restaurantelor din oraș.
TRAVEL:
Localnicii din Malaga devin din ce în ce mai agasați de prezența masivă a turiștilor. (Euronews)
HighStreet din Melbourne, desemnată cea mai cool stradă din lume de revista TimeOut. (TimeOut)
Un hotel din Singapore îți rambursează o noapte de cazare dacă plouă în timpul sejurului tău. (CNN)
Finlanda este cea mai fericită țară din lume, pentru al șaptelea an la rând. (CN Traveler)
O nouă lege din Grecia impune eliminarea șezlongurilor de pe 70% din spațiul plajelor. (Greek Reporter)
FOOD:
Rasmus Munk (head chef la Alchemist, restaurant cu 2 stele Michelin din Copenhaga) pregătește o cină pe o navetă spațială. Prețul: 495.000 de dolari de persoană. (Decanter)
Jeff Bezos susține dezvoltarea proteinelor alternative și a înlocuitorilor de carne printr-o investiție de 60 de milioane de dolari. (Business Insider)
Restaurantele din România vor oferi gratuit apă potabilă clienților. (Digi24)
52 de restaurante din Franța au primit - în premieră - stele Michelin. 23 dintre ele au deschis în 2023. (The Guardian)
Compania aeriană Qantas și-a cerut scuze public după ce un pasager a criticat mâncarea primită pe un zbor. (NZHerald)
ÎN JURUL FARFURIEI CU VLAD PĂDURESCU
Astăzi vorbim cu Vlad Pădurescu, unul dintre cei mai talentați bucătari români ai momentului. Vlad conduce bucătăria de la L’Atelier Relais & Chateaux, situat la parterul hotelului Epoque din București. Asta după ce s-a format în Italia, Marea Britanie și Suedia, timp în care a lucrat și în restaurante faimoase precum Hind’s Head by Heston Blumenthal sau Faviken al lui Magnus Nilsson. Vlad ne-a povestit despre călătoriile sale, despre cum arată fine dining-ul în România în 2024 și despre ce îl determină pe un bucătar să se întoarcă în țara de origine.
Care este orașul tău preferat din lume și în ce locuri le-ai recomanda cititorilor noștri să mănânce acolo?
Probabil Roma, dar nu pentru ce oferă din punct de vedere culinar, ci istoric. Îți oferă o imagine aproape anatomică a începuturulor civilizației europene. Dar dacă ar fi să ajungeți acolo, Dar Poeta în Trastevere e un loc bun de mâncat pizza.
Cum vezi scena de fine dining din România în momentul de față și cum crezi că va evolua în următorii ani?
Scena de fine dining este în trend ascendent. Uitați-vă la opțiunile de azi și la cele pe care le aveam acum 8 ani. E clar că s-a înțeles importanța și că oamenii sunt tot mai curioși să încerce, dar greul de-abia acum începe. Mă refer aici la recunoașterea internațională a României ca țară ce poate fi vizitată gastronomic. Știți cum e, trebuie să îi lași pe ceilalți să îți zică atunci când ești bun, așadar când ne vom bate cu alte țări pe turiști, vom fi cu adevărat aproape de titlul de destinație. Imaginați-vă clipa în care câțiva turiști zic: ”Nu, hai mai bine în România, că sunt câteva restaurante unde am auzit că e fabulos”. Unii probabil că vor veni cu exemple, dar dacă le știi pe de rost, înseamnă că nu sunt suficiente.
Ai lucrat într-unele dintre cele mai mai bune restaurante din lume, precum Faviken sau Hinds Hand. Ce te-a determinat totuși să te întorci în România?
M-am întors pentru că ăsta cred ca e cursul natural al lucrurilor pentru cineva născut într-o țară care are nevoie de reparații. Pleci, înveți, te întorci, aplici. Cândva, indiferent cum, trebuie să dai înapoi locului de unde ai plecat, cu atât mai mult când simți că e nevoie.
Ai trecut prin multe bucătării experimentale și știm că ești mare fan Ferran Adria. Ai avut vreodată vreun experiment culinar care a ieșit mult mai bine decât te așteptai? Sau vreunul de la care aveai așteptări și nu a ieșit deloc?
Am pățit mai des să am asteptari și să nu iasă nimic bun. Iluzia unei idei bune e cea mai des întâlnită forma de eșec în bucătărie. Nu există o formula matematică la care să te uiți și să îți genereze o combinație bună. Deși acum avem câteva instrumente care să ne apropie mai tare de rezultat, finalul nu se va putea atinge decât din aproape în aproape. O paralelă bună ar fi un meci de golf. Lovești o dată tare, apoi lovești din ce în ce mai precis.
Recomandă-ne 5 restaurante care te-au impresionat de-a lungul călătoriilor tale și spune-ne motivul pentru care ți-au rămas în minte.
Bozar (Bruxelles) - Execuție fantastică și gust
Aponiente (Cadiz) - Efortul colosal din spate și creativitatea
Cel mai pește (Tuzla) - Undeva în Tuzla, cineva a pus sare pe pește fix cât trebuie și m-am îndrăgostit.
Cervejaria Ramiro (Lisabona) - Aproape obligatoriu în Lisabona pentru crustacee.
Pizzeria L'Ancora (Como) - E mișto să vezi oamenii bogați stând la coadă. :-)
O rețetă simplă, din maximum 5 ingrediente, pentru cei care ne citesc. Ce îşi pot prepara singuri, bun şi rapid?
Paste, ulei, anșoa, usturoi, pătrunjel - combinația preferată oriunde, oricând.
EVENIMENTE & NOUTĂȚI:
French Revolution a deschis un nou loc în București, pe Tudor Arghezi 4, lângă Piața Rosetti. (via De-Corina)
Papila anunță un meniu special pentru vegani sau pentru cei care țin post în perioada următoare - borș de legume, bulgur cu roșii și spanac și salată cu leurdă și fenicul.
La nou deschisul Le Bab Pipera (Str. Erou Iancu Niculae 26), în fiecare duminică, la brunch, pun muzică cei de la Vinyl Rum Tapas & Wine.
Collab! Cookies & Friends și Dan has the Munchies lansează duminică, 24 martie, un crookie (acel combo între croissant și cookies) combinat cu arome de Vanilla Moon, un all-time favorite printre clienții fideli. În interior veți găsi o cremă de vanilie și o cremă de biscuiți hidratați în lapte, iar pe deasupra crookie-ul va avea lapte praf în loc de zahăr pudră.
Duminică, 24 martie, pe terasa Modelier se fac burgeri cu ingrediente de la DeSoi.
Tot duminică, la Balls, are loc un event cu pancakes cu Mădălina Lupa, fană înfocată a restaurantului. Din meniu: pancakes cu bacon, ouă, zmeură și sirop de arțar. Se pot face și rezervări.
Între 28 și 29 martie, la Băcănia Veche din Dacia 25 au loc ”Zilele peștelui local”, o serie dedicată preparatelor pe bază de pește.
HORECA JOBS:
Kaiamo caută om în bucătărie.
MoMo, un nou restaurant nepalez din Dorobanți, caută bucătar.
Sanki caută un foodie pasionat de ramen care să facă parte din echipă.
Și Ou caută om în bucătărie.
RECOMANDĂRI:
INSTAGRAM. New Foodie Alert: Gastronomy Globetrroter face reel-uri faine și pertinente despre locuri bune din București. Sunt și câteva postări despre vinuri (more to come, din câte ni se șoptește în cască 😁).
PODCAST. Iulian Constantin, co-owner Zen Sushi, a fost invitatul lui Horia Manea în podcastul ”Povești la prima degustare”.
RESTAURANT. Am povestit într-un reel despre Gedo, singurul restaurant sudanez din praș și locul din București în care ajungem cel mai des, pentru că este foarte aproape de casă.
Dacă v-a plăcut newsletterul, ne puteți trimite feedbackul vostru printr-un reply sau ne puteți scrie pe oricare dintre canalele noastre. La fel și dacă nu v-a plăcut atât de mult. 😄
Ne găsiți aici:
calatoriisifarfurii.ro Facebook Instagram TikTok Youtube E-mail
Călătorii frumoase și mâncare bună,
Alexandra și Cătălin