#20 Călătorii și Farfurii
Despre pizza și Kendrick Lamar, cea mai bună baghetă din Paris, ghidul Michelin pentru hoteluri + interviu cu Radu CM Ionescu-Fehér
Iată că am ajuns și la ediția cu numărul 20 a newsletterului nostru. Știți și voi că ne-am fi dorit să fie mult mai multe de atât, dar ne-a luat valul cu filmatul, editatul și postatul de reels și iată unde am ajuns, la un newsletter care s-a transformat din săptămânal în “când mai reușim și noi, printre picături”.😂 Nu putem decât să vă mulțumim că ne citiți în continuare și că ne motivați să scriem și aici.
Și pentru că este o ediție specială, am pregătit un mini-interviu cu Radu CM Ionescu-Fehér, unul dintre primii bucătari care au îndrăznit să dea un twist foarte interesant bucătăriei românești. Și o face în continuare cu mare succes în farfuriile pe care le servește la KAIAMO.
”Bine ați venit acasă” ne zicea Radu la finalul primei noastre cine la KAIAMO, în 2018. Pe vremea când îndrăzneam (glumim, am face asta și acum) să cerem pe lângă tasting menu și un șnitel din parizer servit pe ziar (”1989”) doar pentru că eram tare curioși de cum poate fi el prezentat într-un restaurant de fine dining. Nici că puteam să încheiem seara mai bine.
Pe lângă interviul cu Radu, v-am pregătit o selecție cu cele mai interesante știri de food & travel din perioada în care am lipsit, precum și o listă cu evenimente și noutăți din HoReCa bucureșteană și nu numai.
FOOD:
HoReCa cere suspendarea sistemului de garanție-returnare. Principala problemă? Sacii cu sticle nu sunt ridicați la timp și blochează căile de acces în restaurante. (Euronews)
Faimoasa pizzerie Lucali din New York a fost menționată în diss-ul dintre rapperii Kendrick Lamar și Drake. ”Lucali’s dwellings in Brooklyn just to book me some pizza” a fost strofa lui Kendrick de pe piesa ”6:16 in L.A.”, care a adus câteva review-uri de 5 stele în plus pentru pizzeria lui Mark Iacono. (Eater)
Cea mai bună baghetă din Paris se află la brutăria Utopie. Asta după ce Xavier Netry, brutar șef la Utopie, din arondismentul 11 din Paris, a câștigat cea de-a 31-a competiție anuală a baghetelor din capitala Franței. (Food & Wine)
Turcia solicită înregistrarea termenului de ”döner kebab” ca denumire de origine protejată - la fel ca în cazul pizzei napoletane sau jamonului serrano. Conform definiției oficiale, carnea roșie folosită pentru döner trebuie tăiată orizontal, în bucăți cu o grosime de 3-5mm, iar cea de pui, în felii de 1-2cm. (Daily Mail)
Milano se pregătește de interzicerea vânzării de mâncare la pachet - printre care se numără pizza și înghețata - după miezul nopții. Măsura are rolul de a ameliora problema zgomotului nocturn. (G4Food)
TRAVEL:
Kiwi.com caută 12 perechi care vor să devină travel influencers pe durata verii, cu un buget de 10.000 de euro, din care pot păstra tot ce au economisit. Este pentru al doilea an când are loc ”World Travel Hackers”, iar anul trecut, printre creatorii de conținut aleși s-au numărat și doi tineri din România. (Kiwi.com)
Turismul din Europa a depășit, în primele 3 luni din 2024, cifrele din același interval al anului 2019. În topul țărilor cu cea mai mare creștere a numărului de turiști străini conduce Serbia, care a avut cu 47% mai mulți vizitatori față de anul pre-pandemic. (Travel Tommorow)
Un tren subacvatic ar putea lega Europa de Africa până în 2030. Spania și Maroc sunt în discuții pentru construcția unei linii de cale ferată, astfel că s-ar putea ajunge de la Madrid în Casablanca în mai puțin de 6 ore. (Conde Nast Traveler)
Opt hoteluri din Italia, printre care și Casa Maria Luigia din Modena, au primit câte trei ”chei Michelin”. Începând din acest an, prestigiosul ghid Michelin oferă distincții și hotelurilor, nu doar restaurantelor. (Michelin Guide)
20 de companii aeriene, printre care se numără și Wizz Air și Ryanair, sunt investigate de Comisia Europeană. Companiilor li se cer clarificări despre taxele suplimentare cerute pasagerilor pentru compensarea emisiilor de CO2. (Newsweek)
ÎN JURUL FARFURIEI CU RADU CM IONESCU-FEHÉR
Radu CM Ionescu-Fehér a deschis KAIAMO în 2018, după 7 ani petrecuți în Londra. În capitala Marii Britanii, Radu a absolvit cursurile prestigioasei școli culinare Le Cordon Blue, după care a lucrat în echipa lui Ollie Dabbous la restaurantul Dabbous (1 stea Michelin). Dorul de casă și motivația de a-și continua visul în România l-au făcut să pună bazele KAIAMO în București. Restaurantul a devenit rapid un hotspot pe harta culinară a orașului și continuă să impresioneze prin tehnicile de gătit la cel mai înalt nivel și prin creativitatea pe care Radu și echipa lui o aduc în fiecare farfurie.
Dacă ar fi să pleci mâine într-un oraș din afara țării, care ar fi acela și care ar fi primul lucru pe care l-ai face acolo?
Paris. My soul city. Aș merge la Au Pied de Cochon sau L'Escargot Montorgueil for dinner. Eventual și la un meci PSG to see my boy Kylian play. 😂
Cum vezi scena de fine dining din România în momentul de față și cum crezi că va evolua în următorii ani?
Scena de fine dining din România este într-o evoluție continuă, efervescentă. Este un sentiment foarte plăcut să vezi că apar noi proiecte, noi concepte și noi vizionari în bucătărie care doresc același lucru pe care ni-l dorim și noi la KAIAMO. O voce gastronomică pentru România, pentru Patrimoniul Gastronomic Românesc și pentru toți oaspeții care cred că (și) în România se poate.
Dacă ar fi să alegi un singur preparat de la Kaiamo care te-a propulsat cu adevărat în atenția publicului, care ar fi acela?
Parizerul. Need I say more? 😂
Cât timp îți aloci - în bucătăria Kaiamo - pentru experimente? Ce te inspiră, în general, să creezi preparate noi?
Am încetat de mult să monitorizez sau să contorizez tot timpul petrecut în bucătărie. Simt că îmi fac veacul acolo, uneori și Dumnezeu uită de mine să mă mai trimită acasă.
Inspirația vine necondiționat, neașteptat și neforțat. Uneori, lovește brusc și puternic, alteori lipsește cu desăvârșire. Unele idei pot să vină peste noapte, să fie testate o singură dată și să funcționeze din prima, astfel devenind parte din meniu din prima zi. Altele... pot fi testate de zeci de ori, fiind sau rămânând idei bune numai pe hârtie, nu și în realitate. That's why they never see the light of day.
Recomandă-ne 5 restaurante din călătoriile tale care te-au impresionat cel mai mult și spune-ne de ce ți-au rămas în minte.
Foarte dificil să aleg 5. Însă toate alegerile menționate aici vor fi din același spectru, cel de fine dining, având ca numitor comun eleganta, filozofia conceptuală și respectul pentru oaspeți, pentru profesia de Chef și dragostea necondiționată pentru industria ospitalității, în adevăratul sens al cuvântului.
Ristorante D'O , Chef Davide Oldani (Milano)
David Toutain , Chef David Toutain (Paris)
The Jane, Chef Nick Brill (Antwerp)
Geranium, Chef Rasmus Kofoed (Copenhaga)
Osteria Francescana, Chef Massimo Bottura (Modena)
O rețetă simplă, din maximum 5 ingrediente, pentru cei care ne citesc. Ce îşi pot prepara singuri, bun şi rapid?
My go-to quick pasta. Lămâie, parmezan, ouă, busuioc, piper proaspăt. Ouăle bătute bine cu mult busuioc, piper proaspăt și parmezan. Amestecate la tel. Până se formează ca un sos gros, aproape ca o pastă. Tagliatelle pe foc. Apă sărată. După ce sunt fierte, puțină apă în care au fiert peste sosul de parmezan și lămâie. Amestecate toate în bol. Extra busioc fresh și parmezan la final. Gălbenuș confit dat pe răzătoare aș a bonus. Enjoy!
EVENIMENTE
Peste 250 de vinuri românești și internaționale vor fi disponibile pentru degustare la a șaptea ediție Revino Bucharest Wine Show 2024. Salonul de vinuri și turism viticol are loc între 11 și 13 mai (ziua de luni este dedicată strict HoReCa), la Hotel Novotel, pe Calea Victoriei din București.
Street Food Carnival are loc în acest weekend (11-12 mai) pe Bulevardul Kiseleff din Capitală și reunește cele mai populare food truck-uri ale momentului.
Bucharest Coffee Festival are loc la Nord Events Center by Globalworth, de vineri până sâmbătă (10-12 mai). Intrarea este liberă.
Tot între 10 și 12 mai are loc și GrillFest, festival de BBQ, care se desfășoară la Lagoo Snagov.
Luni, 13 mai, Balls împlinește 5 ani și sărbătorește cu 50% discount la meniul de mâncare (vor fi 5 preparate) până la ora 19:00, după care 5 băuturi din meniu vor fi reduse cu 50% până la închidere.
Marți, 14 mai, la WineOut (tot București), e organizată o degustare de Franciacorta Ronco Calino, plus ceva mâncare bună. Detalii, aici.
Miercuri, 15 mai, la Dumicat - eveniment cu tapas și cava Juve y Camps adusă de The Winederers.
Pe 24 mai, la Centrul Muzeal I.C. Brătianu din Buzău, are loc conferința Slow Food România. Detalii, aici.
Toată luna mai, găsiți spumante Carassia în sticle magnum (1.5 litri) în toate locațile partenere ”Magnum May” ale cramei Carastelec din București și Cluj. Le puteți descoperi aici.
NOUTĂȚI
Echipele din spatele Bucătăria Local Food și Ginoteca deschid un nou loc pe Strada Plantelor din București - Mosafir. De-abia așteptăm!
Papila are un meniu nou-nouț, tot pe stil bistro, care aduce schimbări atât la prânz, cât și la cină.
Dumicat are un nou preparat în meniu - un sandviș cu chiftea din fălcuțe de porc, care îl va înlocui pe cel cu măduvioară. Arată prea bine! (foto aici)
Crama Dagon a deschis un loc în București. Sloganul spune tot: coffee by day, wine by night.
Suta de Grame - Dragoș Neacșa și-a deschis o băcănie unde servește și panini, pe Strada Negustori (vizavi de Simbio).
Brutăria Crantz s-a dechis pe Icoanei. Experimentează cu tot felul de aluaturi (găsiți la ei, pe lângă pâine, și canelles, croissante, tot felul de foitaje etc.).
Zissou Obor este cea de-a treia cafenea Zissou deschisă în București. Se află în Hala Veche din Piața Obor, la etaj, chiar lângă Obor Amor.
RECOMANDĂRI
BRUNCH. Am ajuns, în sfârșit, la Baristro, lângă Parcul Carol din București și ne-a plăcut tare mult. Am încercat ouăle prăjite cu labneh și usturoi confiat, avocado toast (contează atât de mult să ai o pâine bună sub avocado and they totally do) și un cheesecake basc care ne-a dus cu gândul la San Sebastian. De băut - cold brew tonic foarte bun și un V60 cu o Columbia de la Pressco (Oradea). Ne întoarcem sigur și cu Vladimir.
CAFEA. Dacă tot ziceam de cold brew tonic (cafea presată la rece + apă tonică), am încercat unul foarte bun la CoffeEast. Este de la Incognito și șmecheria e că e deja îmbuteliat, deci trebuie doar să-l torni peste gheață sau să-l bei super rece din frigider. Dacă n-ați văzut reel-ul, e aici.
ALCOOL. Pentru noi nu există vacanță în Spania fără vermut roșu. Mai mult dulceag decât amărui, servit cu multă gheată, de regulă cu o măslină Manzanilla și o felie de portocală. Așa că atunci când am văzut vermut Yzaguirre pe Sezamo, am comandat imediat o sticlă. Îl găsiți aici.
Dacă v-a plăcut newsletterul, ne puteți trimite feedbackul vostru printr-un reply sau ne puteți scrie pe oricare dintre canalele noastre. La fel și dacă nu v-a plăcut atât de mult. 😄
Ne găsiți aici:
calatoriisifarfurii.ro Facebook Instagram TikTok Youtube E-mail
Călătorii frumoase și mâncare bună,
Alexandra și Cătălin