#21 Călătorii și Farfurii
Am revenit! Cu știri din food & travel, evenimente și noutăți + un mini-interviu cu Andrei Junghietu de la Papila
Dacă vă întrebați cum de am reapărut în inboxul vostru, e o întrebare pertinentă. :) Adevărul este că în ultimul an și un pic (atât a trecut de la ultima ediție) am jonglat cu joburile nostre full-time, creatul de conținut pentru contul de Instagram, pop up-uri culinare pentru care ne-am suflecat mânecile și am intrat în bucătării adevărate de restaurant, petrecutul de timp de calitate cu Vladimir (puștiulică al nostru) și lista poate continua. Dar în tot acest timp nu a trecut o săptămână în care să nu ne gândim că vrem să reluăm newsletterul. Pentru că prima noastră dragoste a fost scrisul. Noi doi ne-am cunoscut la Facultatea de Jurnalism, dar obișnuiam să scriem tot felul de texte încă din școala generală. Amândoi avem acasă tot felul de caiețele și carnețele cu texte scrise de noi atunci când eram copii, din imaginație și nu numai. Așa că newsletterul ăsta ne face poftele. Într-o lume plină ochi de short content, e locul nostru în care putem “refula” în stil old school.
Nu vă mai împuiem capul cu mai multe, dar pentru cei care sunt mai noi pe aici, mai jos găsiți câteva știri din food & travel, un mini-interviu cu unul dintre bucătarii noștri preferați, Andrei Junghietu, și multe multe evenimente și noutăți… locale în cea mai mare parte. Enjoy!
FOOD:
🍣 Peștele maturat după metoda japoneză ike jime câștigă teren în restaurantele din New York. Această tehnică permite intensificarea aromelor și menține textura cărnii proaspete. Chefii spun că e echivalentul dry-aged steak-ului (dar pentru pește) oferind o experiență gustativă inedită. (Eater)
🍽️ Ai fost vreodată în situația să nu știi ce să comanzi la restaurant? Bon Appétit oferă sfaturi utile despre cum să ceri recomandări de la ospătari fără să pari indecis. Cum să pui întrebări, ce să urmărești în răspunsuri și cum să te simți confortabil să descoperi preparate noi. (Bon Appétit)
🥜 Nutella lansează primul său nou sortiment în 61 de ani: Nutella Peanut, o combinație între crema clasică de alune și unt de arahide. Produsul va fi disponibil în SUA din primăvara lui 2026. (The Kitchn)
🥗 Tot mai multe restaurante integrează în meniuri opțiuni care susțin sănătatea intestinului. Alimentele fermentate, cu probiotice, intră în trend, iar clienții par să caute din ce în ce mai des mâncare care să aibă un impact pozitiv asupra microbiomului. (New York Times)
🦪 Stridiile la 1 dolar, un fel clasic de happy hour în restaurantele americane, sunt pe cale să dispară. Creșterea costurilor și deficitul de personal fac imposibilă menținerea prețurilor atât de mici. Totuși, în unele locuri încă mai găsești oferte (pentru cei care știu unde să caute). (Eater)
🥢 Restaurantul Miga din Hackney, Londra, a fost desemnat cel mai bun din capitala Marii Britanii în 2025. Combinația de bucătărie coreeană reinterpretată și atmosfera primitoare a atras atenția criticilor și gurmanzilor. (Time Out London)
🦠 Siguranța alimentară în Statele Unite e pe agenda experților care cer o actualizare urgentă a regulilor. Lanțurile globale și noile tehnologii au schimbat modul în care mâncarea ajunge în farfurie, dar legislația nu ține pasul cu aceste evoluții. Sunt necesare reforme serioase pentru a proteja consumatorii. (The Kitchn)
TRAVEL:
😊 Potrivit BBC Travel, cele mai fericite orașe din lume în 2025 sunt Copenhaga, Zurich, Singapore, Aarhus și Antwerp. Starea de bine, echilibrul dintre muncă și viață și spațiile verzi fac diferența pentru locuitorii lor și pentru turiști. (BBC Travel)
🏠 Airbnb intenționează să lanseze un program de loialitate, însă nu în forma tradițională cu puncte sau nopți gratuite. CEO-ul Brian Chesky a declarat că se lucrează la „ceva mare”, care ar putea include un abonament plătit, similar cu Amazon Prime, oferind utilizatorilor beneficii imediate și servicii exclusive. În plus, Airbnb a introdus recent servicii la cerere, precum bucătari privați și masaje, disponibile atât în locațiile închiriate, cât și la domiciliul utilizatorilor. (The Points Guy)
✈️ Qatar Airways a semnat un acord record cu Boeing pentru achiziționarea a până la 210 avioane widebody, inclusiv modele 787 Dreamliner și 777X, într-o tranzacție evaluată la aproximativ 96 miliarde de dolari. Acesta este cel mai mare contract de acest tip din istoria Boeing și vizează modernizarea flotei companiei aeriene și susținerea planurilor de extindere globală. (Skift)
🚫 Autoritățile din Spania au blocat peste 65.000 de anunțuri Airbnb care nu respectau normele locale. Măsura vine în contextul în care turismul pe termen scurt afectează piața imobiliară rezidențială și echilibrul orașelor. (New York Times)
⛽ Lipsa combustibilului verde pentru aviație amenință să crească prețurile biletelor de avion. Cererea depășește oferta, iar industria caută soluții rapide pentru a susține tranziția către un transport aerian mai sustenabil fără să afecteze buzunarele călătorilor. (Skift)
🌿 Tendințele turismului european pentru 2025 pun accent pe wellness, gastronomie autentică, natură și experiențe memorabile, mai mult decât pe turismul clasic de masă. Se caută destinații care oferă reconectare și amintiri reale. (TrendsHRB)
ÎN JURUL FARFURIEI CU ANDREI JUNGHIETU
Unul dintre motivele pentru care ne întoarcem atât de des la Papila este creativitatea lui Andrei Junghietu. La nici 30 de ani, Andrei este head chef la Papila, acolo unde semnează trei meniuri diferite în fiecare săptămână: prânz, cină şi ramen (care se serveşte doar duminica). Din CV-ul lui fac parte mai multe restaurante din Bucureşti, precum Tuk Tuk, NOUA sau MAT, dar şi un restaurant cu o stea Michelin din Copenhaga, Domestic, unde a fost la un pas să rămână în departamentul de cercetare. A ales totuși să se întoarcă în țară, unde a început colaborarea cu Papila pe partea de cină, iar ulterior a preluat conducerea întregii bucătării. Iar pentru noi, meniul de cină de la Papila rămâne cel mai bun raport calitate-preț din Bucureşti.
Dacă ar fi să pleci mâine într-un oraș din afara țării, care ar fi acela și care ar fi primul lucru pe care l-ai face acolo?
În momentul de față, din pură curiozitate și din dorința de a descoperi ceva nou, aș alege să merg în Tokyo și, evident, primul lucru pe care l-aș face ar fi să mănânc.
Explică-ne puțin, în limbaj cât mai simplu, ce este bistronomia. :) Și, dacă te poți pronunța, de ce crezi că nu avem mai multe restaurante în România care să încerce măcar să se încadreze în acest stil.
Bistronomia este un stil culinar și poate fi definit foarte ușor ca french casual fine dining. Ea este reprezentată de mâncăruri gătite cu tehnici moderne, gastronomice, și ingrediente de calitate, dar servite într-un cadru și ambient relaxat, de bistro. Acest stil culinar a apărut în Franța ca răspuns sau ca o alternativă populară pentru conceptul de fine dining. Bistronomia a fost promovată mult timp de către tinerii bucătari școliți și pregătiți în marile bucătării franțuzești, care ajungeau să se exprime într-un mod gastronomic în niște ambiente mult mai modeste, cum sunt cele de bistro. În România, însă, nu avem mulți bucătari școliți în gastronomie și, prin urmare, nu multe restaurante ajung să se încadreze în acest stil culinar. E nevoie de gastronomie ca să ajungi la bistronomie.
Cât timp îți aloci — în bucătăria Papila — pentru experimente? Ce te inspiră, în general, să creezi preparate noi?
Nu destul de mult timp pe cât mi-aș dori. Partea administrativă și de gestiune a restaurantului îmi ocupă destul de mult timp, însă asta nu mă împiedică să mă bucur de fiecare moment „behind the stove”, cum s-ar spune. Cea mai mare inspirație pentru mine este viața de zi cu zi. Având mereu motivația de a crea preparate noi, ajung să fiu inspirat de cele mai simple lucruri: trăiri, emoții, greșeli, oameni sau obiecte.
Recomandă-ne 5 restaurante din călătoriile tale care te-au inspirat și spune-ne de ce ți-au rămas în minte.
În loc de restaurante, aș vrea să recomand 5 bucătari de pe mâna cărora am mâncat și care m-au inspirat, deorece, de-a lungul timpului, unele locații unde am servit mâncarea acestor oameni s-au schimbat sau au avut o activitate temporară.
Lista mea este: Zac Gannat, Valentin Raffali, Ben Zviel, Olive Davoux și Vadim Otto Ursus. Aceștia sunt bucătari care fac parte din scenele noilor bucătării din Paris și Berlin și care au adus un aer proaspăt, diferit, scenelor gastronomice ale acestor orașe. Ei mă inspiră și pe mine să încerc să fac același lucru pentru București.
O rețetă simplă, din maximum 5 ingrediente, pentru cei care ne citesc. Ce își pot prepara singuri, bun și rapid?
Aș vrea să împărtășesc cu cititorii noștri o rețetă foarte gustoasă de sos caramel cu ulei de măsline. Este o variantă mai ușoară a rețetei clasice. Îl recomand peste fructe sau clătite, sau în orice altă combinație preferată cu sos caramel.
Pentru această rețetă aveți nevoie de:
zahăr 200g
smântână lichidă 200g
ulei de măsline 100g
fulgi de sare 3g
Într-o cratiță cu pereți înalți, se pune la ars zahărul, iar în momentul în care acesta capătă o culoare maroniu închis, se adaugă smântâna, cu grijă, pentru că la acest pas se produc mulți aburi care ne pot cauza neplăceri. După ce compoziția s-a domolit, se adaugă uleiul de măsline și sarea și se omogenizează sosul. Acest caramel se poate servi cald sau rece și are un termen de valabilitate de cel puțin două săptămâni.
EVENIMENTE ȘI NOUTĂȚI
Ca parte a Romanian Design Week, în noaptea dintre 22 și 23 mai de la ora 02:00, la Pâine Goală se anunță Open Doors, astfel că poți vedea cum se face pâinea lor, de la dospire și până la cuptor.
Între 23 şi 25 mai, are loc în Parcul Titan - Asian Food Fest. Ce ne promite acest festival? Multe delicii asiatice, live cooking shows, workshopuri și DJ set-uri.
Tot între 23 și 25 mai se desfășoară la București (Verde Stop) și a zecea ediție de BurgerFest. Intrarea este liberă!
Pe 24 și 25 mai, suberekul revine la OU București. Absolut de neratat dacă nu l-ați încercat până acum.
Tot pe 24 și 25 mai are loc Amzei Block Party, iar piațeta din fața Casei Mița Bicilista din București redevine pietonală. Pe lângă ”Masa Nesfârșită” care va fi centrul zonei pietonale și unde se vor organiza brunch-uri și cine, bucureștenii sunt așteptați la ateliere de origami, de lectură sau de grădinărit.
Tot între 24 și 25 mai are loc și prima ediție a Sibiu Wine Festival.
Pe 23 mai, o nouă ediție a Re.Interpretat aduce la Eshte, în cadrul RDW, două artiste artiste din Nordul și Sud–Estul României - Mădălina Pavăl și Aylin Cadîr – într-o seară muzicală care promite a fi de neuitat. Detalii, aici.
Pe 24 mai, Coffee Beats propun un eveniment cu muzică și cafea, dar și cu scopul de a face bine. Ei pornesc inițiativa de a deschide un centru GRATUIT de asistență pentru reabilitarea minorilor afectați de consumul de droguri.
Tot pe 24 mai, Crama Rasova promite o petrecere de zile mari la Crazy Social House, în Constanța.
Pe 25 mai Lulu.z Cafe aniversează 2 luni de existență și sărbătoresc cu muzică alături de cei care le trec pragul. Party!
Ca parte a Romanian Design Week, Papila a pregătit un desert special pe care îl poți încerca doar până pe 25 mai.
Duminică, 25 mai, la Ferment, în Timișoara, are loc Recolta Lunii #6, o cină gastronomică cu asociere de vinuri internaționale.
Pentru 27 mai, DeSoi pregătește un nou eveniment de tip dinner & wine pairing, în parteneriat cu Vinimondo și crama italiană Inama.
ChefmeetsChef revine cu a doua ediție, pe 29 mai, la ora 19:00, în București.
Evenimentul aduce împreună doi chefi talentați, Michael Passarelli și Andrei Capacitatea este limitată la 28 de locuri, iar evenimentul va avea loc la Patio, pe Str. Nicolae G. Caramfil 74B.Dine & Design, ediția din 30 mai, îl aduce pe Chef Andrei Gâlceavă la aceeași masă cu artista Kadna Anda. Seria de cine tematice continuă la Altrntv cu o întâlnire între gastronomie și arta contemporană.
Tot pe 30 mai, la Lovin’ WineBar & Bistro are loc un nou eveniment din seria “5”. De data aceasta, 5 preparate cu fructe de mare vor fi însoțite de 5 spumante din zona Champagne. N-are ce să fie rău!
Pe 30 și 31 mai, Bruto sărbătoresc 3 ani de existență la Cluj și cu această ocazie aduc o mulțime de invitați speciali să încânte papilele celor care le trec pragul. Maria Lungu va găti alături de FOA, Radu Dumitrescu, Micutzu și Alexandru Neagu.
Pe 7 iunie, doro16 devine scenă pentru doi bucătari talentați - Vlad Pădurescu și Mario Mandaric din Croația. One night only așa că nu ratați evenimentul.
Avem încă o pizzerie nouă în oraș. :) Se numește Geniale și a fost deschisă de aceeași oameni care au deschis și Camionetta. Nu am testat-o încă, dar arată promițător.
Șiii… încă o pizzerie care promite multe - Babamia. Nu știm încă data de lansare, dar ce știm sigur e că tot la ei vom găsi din nou și blatul di Mora de care ne este atât de dor (nouă!).
Crama Tohani deschide un wine shop nou în București, pe strada Maria Rosetti nr. 38.
Brutăria Companion deschide și un loc nou cu sendvișuri pe strada Jiului 39. Arată promițător.
La Galette, parte a Pullman World Trade Center Bucharest, a primit nu doar un look nou la interior, dar și un meniu nou, fresh, care include și ceva dulce pentru cei mai nostalgici - amandine și savarine.
Love you Choux pregătește un choux în ediție specială, inspirat de aromele berii 1664 Blanc. Lansarea va fi pe 24 mai, dar choux-ul va rămâne în meniu pe tot parcursul verii.
Un alt loc deschis foarte recent - ProWine GastroBar, pe Bulevardul Mărăști 20A, în cadrul COSR, promite full service - mic dejun, prânz și cină, toate cu specific mediteranean și prețuri corecte la vinuri și șampanii. Să vedem. :)
Începând cu 24 mai, cei de la PhoBar vor avea și o locație fizică, pe Mihai Eminescu.
Iar pe strada Glodeni nr. 3, zona Floreasca, se deschide ARCA Restaurant, un loc care propune un meniu românesc reinterpretat.
Și o noutate internațională căci nu ne-am putut abține: SE DESCHIDE DUMBO LA LONDRA! Yes, please!
RECOMANDĂRI
FOOD. O recomandare și o noutate în același timp. Cele mai bune sendvișuri din oraș se mută din cartierul nostru (insert broken heart here) tocmai pe Drumul Timonierului 3-5 (metrou Lujerului, ieșirea spre Piața Veteranilor). Așa că dacă stați în zonă, nu ratați Fatafit sub nicio formă.
Dacă v-a plăcut newsletterul, ne puteți trimite feedbackul vostru printr-un reply sau ne puteți scrie pe oricare dintre canalele noastre. La fel și dacă nu v-a plăcut atât de mult. 😄
Ne găsiți aici:
calatoriisifarfurii.ro Facebook Instagram TikTok Youtube E-mail
Călătorii frumoase și mâncare bună,
Alexandra și Cătălin