#11 Călătorii și Farfurii
Despre politica de preț a restaurantelor, unde mergem de Valentine's Day + scurt interviu cu Alex Petricean
În ediția de astăzi v-am pregătit un interviu cu Alex Petricean, în care ne povestește cum se vede scena de fine dining din bucătăria NOUA și ne plimbă puțin prin orașele lui preferate din lume. În plus, pentru că Valentine’s Day bate la ușă, am făcut o listă cu evenimente (din București și nu numai) pentru cei mai romantici dintre voi.
Dar mai întâi haideți să facem un nou exercițiu. Știm cu toții că o vacanță într-un loc exotic costă mai mult în sezon decât în extra-sezon, nu? Sau că o cursă cu Uber e mai scumpă la o oră de vârf în timpul săptămânii față de o duminică dimineața, când orașul e gol. De ce n-ar fi și la restaurante așa? De ce nu ar fi, de exemplu, mai ieftin un prânz într-o miercuri față de o cină sâmbătă seara, cu același meniu? Am văzut întrebarea asta recent la Christian Puglisi, unul dintre cei mai cunoscuți restauratori din Danemarca și credem că este ceva ce ar putea influența pozitiv scena culinară a unui oraș. Pe deoparte, ar încuraja oamenii să iasă mai mult și în afara ”peak-urilor”, iar pe de altă parte, ar rezolva (o parte) din problema meselor goale în restaurante. Dar se mai pune încă o întrebare - cât de ușor de pus în aplicare și cât de convenabil ar fi pentru HoReCa? Voi ce părere aveți despre acest subiect?
TRAVEL:
🌍 Un climatolog italian, concediat după ce a refuzat să zboare cu avionul din Papua Noua Guinee, a ajuns în sfârșit acasă, după 72 de zile de călătorit pe uscat și pe apă. Anul trecut, timp de 7 luni, Giancula Grimalda a studiat conexiunile dintre coeziunea socială, schimbările climatice și globalizare de pe insula Bougainville, pe coasta de Est din Papua Noua Guinee. Când a trebuit să se urce în avionul spre casă, a refuzat și a fost concediat de Institutul de Economie Mondială din Kiel, unde lucra. A urmat un drum de peste 27.000 de kilometri și - conform lui Grimalda - o amprentă de carbon de doar 500 kg de CO2, comparativ cu 4.5 tone, dacă ar fi călătorit cu avionul. Detaliile poveștii sunt aici.
💻 Lonely Planet ne spune care sunt cele mai bune 8 țări din care putem lucra remote în acest an. Printre ele se numără Portugalia, Thailanda sau Mexic. În articol (click aici) sunt analizate inclusiv costurile medii lunare, dar veți găsi și recomandări de orașe în care nomazii digitali își stabilesc ”birourile”.
⛩️ Dacă tot vorbim despre nomazi digitali, ajungem puțin și în Japonia, care lansează în februarie o viză special pentru acest tip de activitate. Astfel, cetățenii din 49 de țări (inclusiv statele membre UE) pot locui în Japonia până la 6 luni (prin comparație, viza ”short term” permite șederi de până la 3 luni). Aplicanții trebuie să facă dovada unui venit anual de peste 10 milioane de yeni japonezi (peste 62.000 euro) și a unei asigurări private de sănătate. Detalii, aici.
🐉 China preconizează că vor avea loc peste 9 miliarde de călătorii pe teritoriul țării cu ocazia Anului Nou Chinezesc din acest sfârșit de săptămână. Este aproape dublu față de anul trecut - când au fost înregistrate 4.7 miliarde de călătorii, odată cu renunțarea la restricțiile cauzate de COVID-19. 80% din numărul total de călătorii din acest weekend vor fi efectuate cu mașina. Detalii, aici.
FOOD:
🥗 Știați că salata Caesar nu este de origine americană? Nici noi. 😂 Aparent ar fi fost inventată în Mexic, în urmă cu 100 de ani, la hotelul Caesar din Tijuana. În acest reportaj realizat de LA Times vedeți cum arată versiunea originală, aflați o parte din pașii rețetei și care sunt planurile de celebrare a centenarului.
🦐 Dacă mergeți în Japonia în următoarea perioadă, trebuie să știți că cea mai mare piață de pește din țară are un nou food court. În Toyosu Senkyaku Banrai, locul în care s-a relocat faimoasa piață Tsukiji din Tokyo, a fost inaugurată zilele trecute o zonă inspirată din perioada Edo, cu peste 60 de restaurante de pește și fructe de mare. Odată cu această lansare, autoritățile din capitala Japoniei speră să atragă peste 2.6 milioane de turiști anual. Detalii, aici.
👨🍳 În cazul în care planificați o vacanță în Barcelona, acest articol este pentru voi. Albert Adria este unul dintre cei mai influenți chefi din lume, iar parcursul său gastronomic la El Bulli, alături de fratele lui Feran, este unul legendar. La propriu. 😁 Albert dezvăluie pentru Financial Times care sunt locurile lui preferate din capitala Cataluniei, ce înseamnă pentru el ritualul vermutului, unde își face cumpărăturile și în ce hoteluri ar sta în Barcelona.
🍴 The Guardian a adresat 16 subiecte despre mersul la restaurant în cadrul unui panel de experți culinari din Marea Britanie. Printre subiectele dezbătute s-au numărat: accesul cu câini în restaurante, dacă ar trebui sau nu interzise telefoanele în timpul mesei sau dacă este ok să-i ceri chef-ului să-ți scoată un ingredient dintr-un preparat pentru simpul motiv că nu-ți place. Întreg materialul poate fi citit aici.
VALENTINE’S DAY
Dacă nu v-ați făcut încă planuri de Ziua Îndrăgostiților, vă lăsăm o listă de evenimente mai jos:
Eveniment organizat de c.ircuit la noul Balls din Bd. Dacia 114 cu meniu special și ofertă 1+1 la cocktail-uri.
Cină cu tematică franțuzească (Rue Du Randez-Vous) la Kaiamo.
Atelier Relais & Chateaux pregătesc un tasting menu (480 lei/persoană) + pahar de champagne inclus.
Restaurant Boem propune un meniu de degustare special (280 lei).
Kane oferă o experiență specială de Valentine’s Day - click aici.
La SARA (Vasile Lascăr 59, la parterul hotelului Sarroglia) găsiți două meniuri speciale pentru seara de 14 februarie.
Marmorosch are un meniu de degustare (500 lei/persoană), iar între 14 și 17 februarie, la barul The Vault din incinta hotelului puteți încerca un cocktail special.
Baracca (Cluj) a anunțat un eveniment special - detalii la rezervari@baracca.ro.
Cimbru (Cluj) au și ei un meniu cu trei feluri de mâncare (aperitiv + fel principal + desert) la 190 lei.
La Hambar (Singureni Manor) propune două opțiuni de experiențe.
O cină festivă pregătesc și cei de la Domeniile Panciu.
CE MAI E NOU PE LA NOI:
La NOUA se pregătește un nou concept de chef’s table: NOUA Cameră Secretă.
Mai mult decât atât, Vlad Costea (somelier) și Mihail Manu (sous chef), ambii din echipa coordonată de Alex Petricean la NOUA, s-au întors dintr-un stagiu de practică la L’Enclume (3 stele Michelin, UK)
Pe 18 februarie, la Dumicat, Melinda Teohari și Mihai Toader pregătesc un brunch special. Tot de pe pagina lor aflăm și că au un nou vin biodinamic în meniu: Vinul Casei Alb, de la Edgar Weingut.
Dacă aveți drum prin Lehliu în acest weekend, La Partid are un eveniment cu langoși și gogoși.
OTOTO, cafeneaua în care găsești și branduri independente românești, urmează să deschidă o locație și în Viena. Detalii, aici.
Și dacă tot vorbim de OTOTO, în acest weekend au o colaborare faină cu Nectar Juicebar. Asta înseamnă că puteți gusta niște bagels cu unt de arahide și gem de afine în locația Nectar Big Bro de pe Ion Câmpuneanu 15.
Nou în meniul special de la Arzu: supă de pui cu tăiței și gulaș de vită.
PizzaMania ne recomandă câteva dintre noile preparate din meniu. Printre ele, miel românesc slow-cooked cu hummus și foccacia, pizza cu anșoa și straciatella sau paste proaspete cu pesto și burratina.
KIN by the bun a revenit în online. Găsiți aici detalii despre cum puteți comanda celebrele deserturi la ghiveci.
CRAVINGS by Cookies & Friends au un meniu nou pentru luna februarie. Îl găsiți aici.
Aceste căni superbe de la BOB Coffee Lab pot fi comandate de acum de pe shop-ul lor online.
RECOMANDĂRI:
Andreea și Corina de la 3 Mese Pe Zi are back in business și au lansat un newsletter la care vă puteți abona aici. În prima ediție găsiți un meal plan plin de bunătăți pentru 7 zile.
Un text scris de Ștefan Chirițescu în Zile și Nopți despre ce îi lipsește industriei de vin din România.
Somebody feed Phil revine pe Netflix pe 1 martie, cu 8 episoade noi. Mumbai, Dubai, Kyoto și Taipei se numără printre destinațiile vizitate de Phil Rosenthal în noul sezon.
ÎN JURUL FARFURIEI CU ALEX PETRICEAN
Astăzi vorbim cu Alex Petricean, unul dintre bucătarii care au clădit bazele noii bucătării românești. Unii îl știți de la prima ediție Masterchef, alții, de la NOUA Bucătărie Românească, restaurantul pe care l-a deschis în urmă cu 5 ani în București și care este unul dintre punctele de reper ale fine dining-ului autohton.
Care este orașul tău preferat din lume și în ce locuri le-ai recomanda cititorilor noștri să mănânce acolo?
Aș alege între Istanbul și Napoli. Sunt orașe care trăiesc din și pentru mâncare și de unde cu siguranță nu ai cum să pleci nemulțumit. Cât despre restaurante sau locuri, nu voi da nume, mi se pare mult mai interesant drumul într-o călătorie culinară.
Dacă ești în căutarea celei mai bune pizza napoletane, mergi în Napoli. Îți apar instant 30 de variante solide la un click distanță. Poate vei găsi o comoară pe care alții nu au descoperit-o până acum. Recomand chiar și un curs de pizza, în felul ăsta poți înțelege mai atent pizza pe care o găsești și în România. Ar mai fi de explorat zona de patiserii și brutării mici și mai ales locale, vei rămâne surprins. Și zona de paste cu fructe de mare este extrem de bine acoperită, Napoli fiind vestit în întreaga Italie pentru piața lui de pește, dar și pentru faimosul ragu napoletan. Pe stradă nu ezita să încerci orice îmbucătură care trezește interes, nu vei rămâne dezamăgit.
În Istanbul, trebuie încercate midiile cu orez de la colț de stradă. Un secret pe care l-am descoperit singur: mâncați în apropierea moscheelor sau minaretelor. Mereu se găsesc mici locante populate de cei mai în vârstă, care ies de la slujbe. E mâncare 100% locală de care poate nu ați mai dat până acum. Ar mai fi balik ekmek, celebrul sandviș cu macrou, kokorec - organele de miel, înfășurate în intestine de miel și făcute la rotisor. Tot felul de durumuri care mai de care. Evitați restaurantele mari cu multe mese in zonele comerciale. Încercați kunefe-ul din bazar, cel făcut în fața voastră. Și dacă vreți un restaurant din care să înțelegeți adevăratele gusturi turcești, vă recomand Murver.
Ai lucrat în unele dintre cele mai mari restaurante din lume (Noma, Central, Geranium sau Frantzen sunt doar câteva dintre ele) și ai învățat de la unii dintre cei mai cunoscuți chefi de pe Glob. Dar mai este vreun alt restaurant în bucătăria căruia ai vrut să intri înainte să deschizi NOUA?
Cu siguranță mi-ar fi plăcut să lucrez în mult mai multe restaurante, însă cel mai mult mi-aș fi dorit la Arpege, restaurantul lui Alain Passard, concentrat în prelucrarea legumelor cultivate în propriile grădini (cele regale de la Versailles).
Cum vezi scena de fine dining în România în momentul de față, atât din punct de vedere al restaurantelor existente, cât și al clientelei?
Scena de fine dining a rămas un segment de nișă în gastronomia românească - sunt maxim 10 restaurante dintr-un total de câteva mii în întreaga țară. Dar este o piață care crește organic și își mărește substanțial comunitatea de la an la an.
Cred că la fel de important este, de fapt, apetitul turiștilor străini pentru restaurantele de tip concept care fac parte din zona de fine dining. Ei sunt mesagerii atât de importanți care împrăștie mesajul bucătăriei românești peste hotare.
Știm multe exemple de restauratori consacrați în fine dining care au făcut și pasul în casual dining. Ai făcut-o și tu cu NOUA B.A.R. Dar dacă - utopic vorbind - ți-ai deschide un food truck, ce concept ar avea?
Nu aș deschide un food truck, dar aș încerca un micro restaurant cu un concept de mono produs.
Care sunt restaurantele în care îți place să ieși în București?
Îmi place sa ies la Noua B.A.R., sincer, la un asiatic la Hushimo, la o pizza la Centrale, la un românesc pur si simplu, Bucătăria Local Food, mic dejun la Beans and Dots de la Muzeu (MARe), la un lahmacun la Merkana, la o ciorbă la Vatra Neamului, la un mic în Obor, la un delicat la Mihai de la Soro lume si un cocktail la Oficiul 1.
O rețetă simplă, din maximum 5 ingrediente, pentru cei care ne citesc. Ce își pot pregăti singuri, bun și rapid?
Cea mai buna omletă are și smântână acră, pe lângă unt, atât pot spune. Smântâna și cubul final de unt se adaugă când ouăle s-au coagulat ușor. Iei tigaia de pe foc - restul se gătește la căldura reziduală a tigăii, amestecând continuu preț de 2 minute. La final, sare și piper proaspăt râșnite. E mic dejunul meu preferat.
Dacă v-a plăcut newsletterul, ne puteți trimite feedbackul vostru printr-un reply sau ne puteți scrie pe oricare dintre canalele noastre. La fel și dacă nu v-a plăcut atât de mult. 😄
Ne găsiți aici:
calatoriisifarfurii.ro Facebook Instagram TikTok Youtube E-mail
Călătorii frumoase și mâncare bună,
Alexandra și Cătălin