#12 Călătorii și Farfurii
Despre mâncare comandată acasă, zboruri spre destinații necunoscute + scurt interviu cu Cristina Mazilu
În newsletterul de astăzi discutăm cu Cristina Mazilu (owner la Arzu) despre cum își gestionează timpul petrecut în afara restaurantului, călătorim alături de ea prin Copenhaga și facem un mic tur de forță prin locurile ei preferate din București. Dar înainte, începem cu știrile care ni s-au părut interesante în ultima săptămână, atât din gastronomie, cât și din turism.
Avem și un nou exercițiu pentru voi și am vrea să vorbim puțin despre mâncarea comandată și mai ales despre modul în care alegeți să o mâncați. Recunoaștem - lately, noi încercăm să nu mai comandăm atât de mult acasă, ci să gătim sau să ieșim la restaurant. Dar atunci când se întâmplă să comandăm mâncare, garantat o punem pe farfurie, aranjăm masa și îi arătăm respectul cuvenit (practic atât mâncării, cât si nouă). Voi cum procedați? Vă invităm să votați mai jos.
TRAVEL:
🌴 Începând din 14 februarie, Bali a introdus o taxă turistică pentru călătorii străini. Aceștia vor trebui să plătească 150.000 de rupii indonezieni (aproximativ 10 euro), de preferat înainte de sosirea lor pe insulă, prin intermediul acestui site. Autoritățile indoneziene au precizat că banii colectați din aceste taxe vor fi folosiți în acțiuni de protejare a mediului și culturii din Bali.
🚁 Dubai va lansa un serviciu de taxi aerian complet funcțional până în 2026. Autoritatea pentru Drumuri și Transport din Dubai a încheiat un parteneriat cu Joby Aviation, o firmă producătoare de aeronave și va începe primele teste pentru un astfel de serviciu în 2025. Taxiurile aeriene pot acomoda un șofer și patru pasageri și pot atinge viteze de 320 de kilometri la oră.
✈️ Compania aeriană Scandinavian Airlines (SAS) a lansat o ofertă de zbor spre o destinație necunoscută, iar peste 1000 de oameni au aplicat pentru un loc. Oferta a fost destinată exclusiv membrilor SAS care au călătorit peste 30.000 de mile în zbor. Din cauza numărului mare de aplicanți, compania a anunțat că va distribui aleatoriu biletele. Zborul spre destinația misterioasă va decola pe 5 aprilie din Copenhaga și va avea returul pe 8 aprilie.
👑 O statuie a împăratului Constantin cel Mare din Roma a fost reconstituită cu ajutorul tehnologiei 3D. La baza procesului au stat multiple scanări ale celor 9 piese din statuia originală, aflate în curtea Muzeului Capitolin. Noua statuie are o înălțime de 13 metri și poate fi vizionată în grădina aceluiași muzeu din Roma.
🌿 Guvernul thailandez vrea să înăsprească regulile privind consumul de cannabis, la mai puțin de 2 ani de la legalizarea acestuia. Un nou proiect de lege prevede amenzi de 60.000 de bahți thailandezi (aproximativ 1.500 de euro) și închisoare de până la un an pentru persoanele care consumă cannabis în mod recreațional pe teritoriul Thailandei. Totodată, sunt menționate și amenzi pentru persoanele care promovează acest tip de folosire sau pentru cei care cultivă fără licență. În iunie 2022, Thailanda a devenit prima țară din Asia care a permis consumul de cannabis în scopuri medicinale, dar piața nu a putut fi controlată.
FOOD:
🍲 Google a introdus specificul palestinian pe lista criteriilor restaurantelor din platformă. Până acum, restaurantele palestiniene puteau fi listate drept israliene, libaneze sau cu specific oriental. Chiar dacă schimbarea vine în contextul conflictelor din Fâșia Gaza, mai mulți bucătari palestinieni au declarat că în ultimii ani le-au cerut în repetate rânduri celor de la Google să implementeze opțiunea, dar fără sorți de izbândă.
🍽️ Dubai are 18 locații în topul celor mai bune 50 de restaurante din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Orfali Bros Bistro a fost încoronat drept cel mai bun restaurant din regiune pentru al doilea an la rând. Competiția organizată sub brandul 50 Best nu a beneficiat de o gală fizică în acest an, din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu. Lista completă a resturantelor este aici.
⭐ Adejoké Bakare a devenit prima femeie de culoare din Marea Britanie care a primit o stea Michelin. Restaurantul ei cu origini vest-africane, Chishuru, se află acum în Fitzrovia, în centrul Londrei, după ce a pornit ca un pop-up temporar în 2020, în piața Brixton. Un meniu de prânz la Chishuru costă 40 de lire, iar cel de cină, 75 de lire.
🐷 Dabiz Munoz, numit de trei ori cel mai bun chef din lume (conform The Best Chef Awards), va investi între 12 și 14 milioane de dolari pentru relocarea restaurantului DiverXO din Madrid. Proiectul va fi finalizat în 2025 și va avea sprijinul La Finca, un dezvoltator imobiliar din zona luxury din capitala Spaniei. În momentul de față, DiverXO are 3 stele Michelin, ocupă locul 3 în World’s 50 Best Restaurants, iar un meniu de degustare costă 395 de euro, fără băuturi.
🍞 Cea mai veche brutărie din Japonia a folosit inteligența artificială pentru a crea o rețetă de pâine. Tematica a fost luna iubirii, așa că mai întâi AI-ul a fost folosit pentru a identifica - în baza conversațiilor din show-uri de televiziune și cântece romantice - care sunt cele mai des întâlnite emoții când vine vorba de romantism. Ulterior, fiecărei emoții i-au fost asignate diferite arome - astfel, pâinea care inspira gelozie a conținut ulei de trufe, stafide și cartofi dulci, iar pâinea pentru prima întâlnire avea gust de citrice. Chiar dacă ingredientele au fost alese de AI, inputul uman a fost esențial în reproducerea efectivă a rețetelor.
CE MAI E NOU PE LA NOI:
În acest weekend are loc Târgul de Turism al României, la Romexpo. Prietenii de la Vola.ro sunt și ei prezenți și au un cod de reducere pentru voi la fața locului. :-)
Sâmbătă, 17 februarie, la Muzeul Național de Artă a României din București, are loc un nou eveniment din seria „BookHub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan” - de această dată un debate în baza ultimelor cărți scrise de Adriana Sohodoleanu (Ce e nou în noua bucătărie românească) și Cosmin Dragomir (Colecționarul de sarmale și Curatorul de zacuscă).
Eveniment cu paste și muzică italiană, sâmbătă, 17 februarie, la La Pod by Gogu Constantinescu.
Tasting de brânzeturi cu mucegai - tot sâmbătă, la Amis de la Fête Fromagerie în Amzei.
Melinda Teohari și Mihai Toader gătesc împreună duminică la Dumicat. Rezervări aici.
De pe 17 până pe 20 februarie, o echipă a prăjitoriei de cafea Sloane va fi prezentă la Coffee Fest Madrid, cea mai mare convenție a specialiștilor de cafea din Spania.
Proaspăt deschis: o nouă cafenea Boiler, pe Bd. Iancu de Hunedoara, 56-60 - Boiler at the cube.
Avem un nume pentru noul restaurant al lui Daniel Pălici (ex-Grai, La Vinuri & Maize) - Epicurian. Stați cu ochii pe pagina lor de Instagram.
Job-uri în HoReCa: Arzu (barista/ospătari) & Mario’s Osteria Van (casier & ajutor de bucătar).
RECOMANDĂRI:
I-am descoperit pe cei de la Azuca.ro, care aduc fructe exotice la comandă (au mangosteen, mango thailandez, ocazional chiar și durian și multe altele). Vă puteți înscrie pentru precomenzi pentru următorul transport până pe 13 martie, iar comenzile vor fi livrate între 21 și 22 martie. Detalii, aici.
Mihai (Mihai Gătește) și iubita lui, Miruna, împart cu noi lista restaurantelor în care ies cel mai des din București. Abonați-vă aici la newsletter-ul lor săptămânal dacă nu ați făcut-o deja.
Dan Ciripan (Dan has the munchies) a început o serie de review-uri pe Instagram & Tik Tok în care testează toate restaurantele de fine dining din București. ”Episoadele” cu Kaiamo, Soro Lume și Kane sunt deja sus.
Geanina Staicu-Avram (Jamila’s Cuisine) a fost invitata lui Gojira la podcastul “Aproximativ Discuții” din această săptămână.
Podcast nou și de la Jo Ilie și Alex Vasile - Învinge Tava, pizza edition.
ÎN JURUL FARFURIEI CU CRISTINA MAZILU
În această ediție discutăm cu Cristina Mazilu, una dintre cele mai pasionate persoane pe care le știm când vine vorba de mâncare bună și căutat destinații gastronomice. A fost redactor șef la Good Food, scrie de mulți ani pe Mazilique.ro, iar din 2021, a deschis Arzu, un restaurant cu atenție sporită la ingrediente, meniu scurt și mult gust în farfurie.
Dacă ar fi să pleci mâine din țară, unde ai zbura și care ar fi primul lucru pe care l ai face acolo?
Poimâine plec la Tirana - dar mâine aș pleca la Copenhaga (dacă n-ar fi frig). Așa că amân pentru iunie, când la finalul lunii este World of Coffee. Dacă reușesc această sincronizare, o să combin multă cafea cu multe pastries senzaționale, plus niște vizite la Kødbyens Fiskebar - probabil unul dintre restaurantele mele preferate.
Povestește-ne despre 5 farfurii din călătoriile tale care ți-au rămas în minte și la care mai pofești din când în când.
Cartofi cu sos de leuștean de la Fiskebar, că tot veni vorba. O salată verde la Rochelle Canteen, Londra. Un kebab adana la Durumzade, Istanbul. Noodles & dim sum la Swee Choon, Singapore. Pește proaspăt pe plită în orice piață dintr-un oraș-port. Se pare că cel mai des mi-e poftă de lucruri simple, care prioritizează gustul, nu neapărat tehnica.
Cum îți alegi destinațiile în care (vrei să) călătorești, mai ales de când ai deschis arzu și (presupunem că) timpul tău este mai tight?
A fost un pic mai complicat în ultimii ani, pentru că prioritățile mele s-au schimbat. Dar destinațiile le aleg la fel ca și până acum - locuri noi cu mâncare bună, sau locuri în care am mai fost - dar mâncarea a fost atât de bună încât merită o revizitare. Și pentru trip-uri scurte în Europa, oricând o să revizitez cu plăcere Londra, Lisabona, Istanbul, Sicilia, Lyon.
Ai deschis restaurantul în 2021, după mulți ani în care numele tău a fost basically strâns legat de gastronomie (blog, Good Food, Mazilique Studio). Ai simțit vreodată o presiune legată de acest lucru? Sau că lumea se aștepta să fie totul perfect încă din prima zi?
Vreodată? That's an understatement 😂. A fost mai bine de un an în care anxietatea m-a ținut într-un roller-coaster din care nu pot să spun că am coborât, dar cu care să zicem că m-am mai obișnuit. Presiunea nu ține neapărat de background-ul meu profestional, cât de faptul că așa abordez eu munca - pun multă presiune pe mine (și pe colegii mei, trebuie să recunosc), pentru că n-am găsit un tool mai bun pentru a menține un standard și (hopefully) a progresa.
Cum ar arăta - în viziunea ta - ziua perfectă de mâncat și de băut în București?
Mă trezesc (târziu, pentru că ăsta e modelul). Beau un espresso dublu la Origo și un filtru la Butter, mănânc o supă Thai 2.0 la Papila (ramen dacă e duminică), un sandwich cu ton la Simbio și un bol de chiftele cu piure la Balls. Dacă găsesc undeva niște amandine mici și insiropate, mă bucur mult. Dar poate mai prind niște cardamom buns la Grain Trip. Un burger la Mario’s Osteria și o bere la Ironic Taproom. Un vermouth spritz și un shot de rachiu de gutui la Pamela. Seara se încheie obligatoriu la barul prietenei mele. E cu cod la intrare - dar dacă ne cunoaștem și mi-ar plăcea să dau peste voi acolo, vi-l dau.
O rețetă simplă, din maximum 5 ingrediente, pentru cei care ne citesc. Ce îşi pot prepara singuri, bun şi rapid?
Având în vedere că zilele mele din ultimii ani au fost doar despre mâncare, aproape că mi-am făcut un titlu de glorie din a nu mai găti acasă. Când se întâmplă să o fac, mă duc în cea mai basic, dar și cea mai emoțională zonă de comfort food - adică feluri de mâncare ce mie-mi stârnesc amintiri. Nu e vorba despre gusturi rafinate și descoperiri - e despre memorie și nostalgii. Așa că îmi fac cartofi copți întregi, pe care-i mănânc cu unt și sare, așa cum îmi făcea bunicul meu. Singura diferență acum e că folosesc sare Maldon. Sau penne arabiatta, care sunt singurul tip de paste pe care știam să-l fac când aveam 20 de ani. Pâine cu unt și gem de cireșe negre (sau caise, la nevoie).
Dacă v-a plăcut newsletterul, ne puteți trimite feedbackul vostru printr-un reply sau ne puteți scrie pe oricare dintre canalele noastre. La fel și dacă nu v-a plăcut atât de mult. 😄
Ne găsiți aici:
calatoriisifarfurii.ro Facebook Instagram TikTok Youtube E-mail
Călătorii frumoase și mâncare bună,
Alexandra și Cătălin