#13 Călătorii și Farfurii
Despre bucătăria românească în The New Yorker, ce greșeli comit chatboții companiilor aeriene + scurt interviu cu Adi Hădean
În ediția de astăzi am discutat cu Adi Hădean despre România gastronomică, dar și despre locurile din lume în care ar reveni oricând cu plăcere. Dar mai întâi, trecem în revistă subiectele săptămânii, aflăm povestea unui restaurant românesc din New York, aflăm ce aromă specială a pregătit Starbucks cu ocazia Noului An Chinezesc și aflăm cum o companie aeriană trebuie să plătească despăgubiri din cauza unui chatbot.
Înainte să treceți la citit, am vrea să aflăm cum alegeți voi restaurantele la care mâncați când mergeți într-o vacanță. Bineînțeles, dacă acest lucru vă preocupă cât de cât. Vă lăsăm poll-ul mai jos.
FOOD:
🥘Revista americană The New Yorker prezintă un reportaj despre Oti, un restaurant cu specific românesc din Manhattan (Lower East Side). Elias Popa - care provine dintr-o familie de români care au imigrat în California în perioada comunistă - a deschis restaurantul anul trecut, după mai multe evenimente de tip pop-up și servicii de catering în New York. Restaurantul poartă numele mamei lui Elias - Oti (de la Otilia) - iar din meniu nu lipsesc zacusca, sarmalele sau mămăliga. Mai mult decât atât, Eater a inclus Oti pe lista celor mai așteptate restaurante din New York în toamna lui 2023.
⭐ Când nu ia avionul privat din Tokyo până în Los Angeles să-și vadă iubitul câștigând SuperBowl, Taylor Swift merge în restaurante bune. Le puteți descoperi pe nouă dintre ele - toate recomandate în Ghidul Michelin - în acest articol.
💡Administratorii restaurantului Nusr-Et din Londra (unde o friptură de vită poate costa și 800 de euro) vor opri căldura pentru a reduce din costuri. Încălzirea centrală va fi oprită după închiderea restaurantului sau în afara orelor de vârf, astfel încât confortul oaspeților să nu fie afectat. Nu este prima măsură implementată de Nusr-Et pentru a reduce costurile - Squaremeal scrie că anul trecut, prețurile preparatelor din meniu au scăzut drastic.
🐷 Cu ocazia Anului Dragonului, Starbucks a lansat un nou sortiment pentru piața din China: cafea cu aromă de porc. ”Lucky Savory Latte” este numele băuturii care conține, pe lângă espresso și lapte, sos cu aromă de porc și chiar o bucată de piept de porc (gătită). Pe rețelele de socializare din China, părerile au fost împărțite - unii au catalogat combinația ca fiind ”dezgustătoare”, în timp ce alții au fost surprinși plăcut de aroma dulce, dar în același timp plină de note sărate. Detalii, aici.
🍚 O echipă de cercetători din Coreea de Sud a dezvoltat un nou tip de orez, crescut în laborator cu celule din carne de vită. Aceștia au acoperit boabele de orez cu gelatină de pește, după care au inserat în ele celule de vită, și le-au cultivat timp de 11 zile. Rezultatul final - un orez roz - are valori nutriționale mai mari decât orezul obișnuit, iar în producția lui se eliberează de 8 ori mai puțin dioxid de carbon decât în producția cărnii de vită. Mai multe detalii despre experiment, aici.
TRAVEL:
✈️ Coasta Amalfi va avea propriul aeroport începând din această vară. Acesta se află în localitatea Salerno și se va deschide oficial din iulie. Primele zboruri vor fi efectuate de compania low cost Volotea și vor conecta Salerno cu Cagliari, Verona, Catania, dar și cu Nantes (Franța). Aeroportul va fi într-o continuă dezvoltare - în 2027 va avea un nou terminal funcțional, iar până în 2043 se așteaptă să primească circa 6 milioane de turiști anual.
🤖 Compania aeriană Air Canada este obligată să ramburseze contravaloarea unui bilet de avion din cauza unui chatbot. În 2022, Jake Moffatt a ”discutat” cu un chatbot de pe site-ul companiei despre o călătorie last-minute pentru a ajunge la o înmormântare. Conform chatbot-ului, Moffat putea să aplice pentru rambursarea unei diferențe de preț între un bilet obișnuit și un bilet emis pentru situații de urgență, în următoarele 90 de zile de la data achiziției. Ulterior, când a solicitat rambursarea, Air Canada a refuzat. Cazul a ajuns în instanță, unde compania aeriană a susținut că chatbot-ul este ”o entitate legală separată”, dar argumentul nu a fost suficient pentru judecători. Detalii, aici.
⛱ Un studiu Eurostat arată că 6 din 10 români nu își pot permite să meargă într-o vacanță de o săptămână. Este cel mai mare procent de persoane aflate în această situație în Uniunea Europeană, mai arată studiul, în condițiile în care media la nivel de UE este de 3 din 10. Detalii, aici.
🚊Arabia Saudită va avea un tren de lux în 2025. ”Visul Deșertului” este numele trenului cu 40 de cabine, care va putea ”acomoda” până la 82 de pasageri și va lega capitala Riad de Al Quarryat, în nordul țării. Ruta feroviară este doar una dintre experiențele din planul de dezvoltare turistică a Arabiei Saudite, care își dorește să atragă 150 de milioane de turiști până în 2030.
💎Rămânem pe opulență în Orientul Mijlociu și vă anunțăm că linia aeriană Etihad are un nou parteneriat cu Giorgio Armani pentru accesoriile primite la bordul avionului. Trusele, pijamalele și chiar papucii care poartă logo-ul celebrului brand italian vor fi oferite doar pasagerilor care zboară la clasele Business, First și Residence. Detalii, aici.
CE MAI E NOU PE LA NOI:
Începând din această lună, în fiecare duminică, la CAU Steakhouse din Floreasca e zi de brunch.
Sâmbătă, 24 februarie, la Saint Roastery are loc o sesiune specială de degustare de cafea. Detalii, aici.
S-a deschis o nouă cafenea STEAM la Universitate, pe Tudor Arghezi Nr. 4.
Până pe 25 februarie, barul Oficiul 1 celebrează Margarita Week.
Dumicat are un nou preparat în meniu: șnițel de porc în fulgi de porumb cu remoulade țelină și mizuna. Totodată, philly cheesesteak va ieși temporar din meniu. 😔
Pe 24 februarie, de la ora 17:00, Daniel Pălici va coordona un pop-up dinner în cadrul restaurantului Relais & Chateaux Le Bistrot Francais. Meniul special de Dragobete va fi un preview al experienței gastronomice pe care Daniel o va oferi în noul său restaurant, Epicurian.
Pe 24 și 25 februarie, la Impact Hub, are loc primul Dichisar de Martie. Pe lângă mărțișoare, vor exista și câțiva expozanți de food (am ochit deja niște mucenici și sosurile de la Chef Sosin).
Dacă aveți drum prin Roma în perioada următoare, puteți bea cafeaua celor de la Nomonym și la Origine San Paolo, în zona Ostiense.
Cookie Beacon Brunch, un restaurant din Budapesta specializat în brunch-uri și cookie-uri, își va deschide o locație în zona Piața Amzei din București.
Balls anunță câteva noi preparate: o supă nouă în meniul de prânz și un weekly special (azi încă mai găsiți Marrakesh balls - chiftele cu carne de miel).
RECOMANDĂRI:
În episodul trei al podcastului ”Vorbe în Bucate”, Corina Dima îi are invitați pe Teo (Claudiu Teohari) și Mihai Toader, co-owneri la Soro Lume. Merită urmărit.
Action Bronson a realizat unul dintre cele mai bune și mai actuale ghiduri culinare ale Parisului din ultima perioadă. Vedeți aici întreaga compilație a celor 8 episoade.
Monica Botez, un om de marcom care călătorește mai mult decât vom călători mulți dintre noi toată viața, se află acum într-o aventură lungă prin America de Sud. Jokes asides, vă recomandăm să îi urmăriți contul de Instagram pentru foarte multe insight-uri despre călătorii și mâncare excelentă de pe Glob. Momentan postează din Peru.
Pentru francofoni: un material cu Alex Petricean făcut de televiziunea ARTE.
ÎN JURUL FARFURIEI CU ADI HĂDEAN
Astăzi discutăm cu Adi Hădean, un om pe care-l admirăm de mai bine de 14 ani (chiar citeam zilele trecute că s-au făcut 16 ani de când scrie pe blog) și un adevărat profesionist în domeniul gastronomiei. De numele său se leagă numeroase proiecte, dintre care trebuie să amintim de Social Food - programul prin care a servit în ultimii 4 ani peste 1 milion de mese calde persoanelor vulnerabile, inclusiv refugiaților războiului din Ucraina.
Dacă ar fi să pleci mâine într-o destinație din afara țării, unde ai merge şi care ar fi primul lucru pe care l-ai face acolo?
Depinde de timp, de buget, de multe alte lucruri. Cel mai repede ajung la Istanbul, unde, primul lucru după cazare e un kokoreç cu ayran.
Unde ai duce un turist să mănânce în Bucureşti sau în țară? Cum ar arăta un weekend perfect de mâncat în România?
Aș duce un turist și în București, dar și în țară. Un weekend e puțin, poți mânca de cel mult 6 ori, asta dacă nu ești vreun fenomen al naturii. România oferă multe gusturi și arome minunate, dar cere destul de mult timp în schimbul lor, pentru că încă nu-s la tot pasul și distanțele noastre se parcurg încet. Partea faină e că avem și bucătărie de sărăcie, și tradițională, și bogată, și avangardă. Suntem acoperiți.
Ştim că încerci să călătoreşti pentru mâncare, atât cât îți permite timpul. Care sunt cele 5 restaurante din lume care te-au impresionat mai presus de orice?
Nu m-a impresionat nici un restaurant mai presus de orice, dar m-au impresionat mai multe restaurante, mai multe concepte. E oarecum nedrept să dau o listă de cinci restaurante, dar ca să vă fac pe plac, fără ca ele să fie puse într-o ordine, Arzak, Mugaritz, în San Sebastian, Aheste, Mikla, Murver, în Istanbul, Babel, Spago, în Budapesta, orice restaurant Alain Ducasse în care am mâncat. Și multe altele.
O rețetă simplă, din maximum 5 ingrediente, pentru cei care ne citesc. Ce îşi pot prepara singuri, bun şi rapid?
Slană afumată, pusă pe foc mic să se topească în jumări mici. Mălai pus la fiert în apă cu sare. Brânză de burduf. Cinci ingrediente cu totul. Mălaiul fiert 35-40 de minute, într-o mămăligă vârtoasă. Apoi, într-o farfurie adâncă, un strat de mămăligă, unul de jumări, unul de brânză, apoi iar mămăligă, iar brânză, iar jumări. Asta-i din copilăria mea în Maramureș.
Ce crezi că îi lipseşte României pentru a deveni o destinație gastronomică cu adevărat?
Drumurile bune, trenurile rapide și confortabile. Zâmbetul și aplecarea către oaspeți, școala de meserii. În rest suntem bine.
Eşti implicat în foarte multe proiecte şi ne imaginăm că nu e deloc uşor. Care sunt cele mai mari provocări ale lui Adi Hădean în 2024?
Business as usual. Fiecare zi vine cu o provocare nouă, încă nu pot să prevăd care va fi cea mai mare. Dacă suntem sănătoși, ne bucurăm de orice provocare.
Dacă v-a plăcut newsletterul, ne puteți trimite feedbackul vostru printr-un reply sau ne puteți scrie pe oricare dintre canalele noastre. La fel și dacă nu v-a plăcut atât de mult. 😄
Ne găsiți aici:
calatoriisifarfurii.ro Facebook Instagram TikTok Youtube E-mail
Călătorii frumoase și mâncare bună,
Alexandra și Cătălin