#14 Călătorii și Farfurii
Despre mersul la piață, Roger Federer în Bangkok, 100 de ani de Paul Bocuse + interviu cu Ala Dumitrache
Chiar dacă prima zi de primăvară nu a venit cu vreme bună, vă aduce totuși un newsletter cu mult dor de ducă. :-) În această ediție vorbim cu Ala Dumitrache, owner la Balls și unul dintre oamenii care contribuie din plin, de câțiva ani buni, la schimbarea (în bine) a scenei gastronomice din București. Am vorbim cu Ala despre orașul ei preferat, despre cârciumile care au impresionat-o de-a lungul timpului și despre ce înseamnă puterea rețelelor sociale în viața unui restaurant nowadays. Puteți citi interviul la finalul newsletterului, după zonele de știri, noutăți și recomandări.
Iar dacă tot a venit primăvara, ne propunem să mergem (și mai mult) la piață pentru aprovizionarea săptămânală cu toate cele. Ba chiar am făcut și un reel în care vă arătăm standurile noastre preferate (partea I) din Obor, piața noastră din cartier. Iar întrebarea zilei pentru voi este: de unde preferați să vă faceți cumpărăturile?
FOOD:
⭐ Restaurantul Paul Bocuse (care poartă numele legendarului bucătar care s-a stins din viață în 2018) împlinește, în acest an, 100 de ani de existență. Până în 2020, Paul Bocuse a deținut recordul de cel mai longeviv restaurant cu trei stele Michelin din lume - 55 de ani. Pentru a sărbători centenarul, restaurantul va servi de-a lungul anului un meniu de degustare din care vor face parte atât preparate semnătură, cât și preparate noi.
🍛Louis Vuitton a deschis primul restaurant din Asia de Sud-Est în colaborare cu celebrul chef Gaggan Anand. Un prânz cu 8 feluri de mâncare la ”Gaggan at Louis Vuitton” costă circa 100 de euro (4.000 de bahți thailandezi), iar o cină cu 17 feluri de mâncare, puțin peste 200 de euro, fără băuturi. PS: Dacă vreți să vedeți ce înseamnă o cină la Gaggan, click aici.
🌽Știți vorba aia - ”dacă tăceai, filozof rămâneai?”. Se aplică și în cazul lui Gary Pilnick, CEO al companiei producătoare de cereale Kellogg’s. Acesta a declarat că, pe fondul inflației, familiile ar trebui să înceapă să mănânce cereale la cină, pentru că sunt mai ieftine. Evident că declarațiile au fost tranșate în presă și în social media, mai ales că prețul cerealelor a crescut în SUA cu 28% în ultimii 4 ani.
👨🍳 Dacă aveți abonament la New York Times (dacă nu - 1. puteți să vă faceți unul sau 2. - puteți deschide acest link în incognito), puteți citi un material amplu despre provocările bucătarilor și patronilor de restaurante din ziua de azi. Au fost intervievați 30 dintre cei mai faimoși bucătari din S.U.A., iar majoritatea subiectelor abordate se aplică pretty much everywhere in the world. :-)
TRAVEL:
☢️ Londra este cel mai expus oraș din lume la poluarea cauzată de avioane. Cele șase aeroporturi din jurul capitalei Marii Britanii emit o cantitate de carbon echivalentă cu consumul a 3,2 milioane de mașini. Londra este urmată în ”clasament” de Dubai și Tokyo.
💰 Ryanair ar putea majora prețurile biletelor de avion cu până la 10% în această vară, din cauza unei cereri foarte mari și a unei flote reduse. Compania low-cost aștepta livrarea a 57 de avioane Boeing 737 Max 8200, dar producătorul poate livra în jur de 45 de aeronave până la începutul verii.
🎾Poza de mai jos cu Roger Federer în Bangkok ar putea fi unul dintre cele mai simpatice lucruri pe care le veți vedea azi pe internet. :-) Fostul mare tenismen postează destul de des imagini din călătoriile lui pe Instagram.
✈️ Păzea, Boeing și Airbus! Chinezii au lansat un avion comercial care ar putea rivaliza cu cei doi giganți. C919, cel mai mare avion construit de compania de stat Comac, a fost prezentat pentru prima oară în afara țării zilele trecute, la o expoziție aviatică din Singapore.
CE MAI E NOU PE LA NOI
De pe 1 până pe 9 martie, fiecare zi vine cu baba (au rhum) a ei la Zexe Brasserie, lângă piața Charles de Gaulle.
Ecler nou în locațiile French Revolution din București: Grenade, cu umplutură de rodie.
În fiecare sâmbătă și duminică, la Casa Mița Biciclista găsiți o selecție de produse de viennoiserie (adică produse care au la bază aluatul dospit cu unt).
Din Meniul de București al Corinei Dima aflăm în premieră că Le Bab va deschide o nouă locație, în Pipera.
Curs de inițiere în lumea brânzeturilor susținut de Cristina Frangopol (Rozmarin) și Alina Iancu (Revino), cu asocieri de vinuri de la crama Villa Veche. Detalii, aici.
Echipa cramei Carastelec a călătorit până în regiunea Champagne din Franța, unde au avut loc degustări din recolta 2023 pentru următoarele loturi de Carassia Blanc de Blancs.
Dumicat a anunțat câteva oferte de prânz (pentru cei care locuiesc sau au birourile în zona Universității și nu numai): la 10 prânzuri, următorul e gratuit sau 20% discount la comenzile cu pick-up. Plus o serie de ready-to-eats - click aici.
Nou în meniul MAT: tacos cu caracatiță la grătar și Tommy’s Margarita.
Papila caută oameni cu ceva experiență în restaurante ”alternative”.
Constanța: Mâine, 2 martie, degustare de cafea Sloane la Nativo.
RECOMANDĂRI
Oana Vasiliu a scris pe blog despre locurile din București în care găsim mucenici în această perioadă. Dacă nu v-ați abonat încă la newsletter-ul ei, o puteți face aici.
Un material pe blog-ul Bookingham despre Rozmarine din Constanța, un loc în care ne dorim să ajungem de mult timp.
Alexandra Blaș (Pickles) a fost invitata lui Horia Manea în cel mai recent episod al podcastului ”Povești la prima degustare”.
ÎN JURUL FARFURIEI CU ALA DUMITRACHE
Ala Dumitrache a deschis Balls acum (aproape) 5 ani, când zona de HoReCa din București avea neapărat nevoie de un suflu nou. Cu un meniu scurt, centrat în jurul chiftelelor, o imagine de brand bine pusă la punct și o abordare fresh și naturală pe Instagram, Ala a cucerit, ușor, ușor, inimile și papilele bucureștenilor și nu numai. De curând, Balls s-a mutat în a treia locație, pe Bulevardul Dacia 115 - cea mai mare de până acum - iar dacă nu ați ajuns până acum la ei, lăsați tot ce faceți și mergeți. :-)
Dacă ar fi să pleci mâine într-o destinație din afara țării, unde ai merge şi care ar fi primul lucru pe care l-ai face acolo?
De vreo doi ani sunt monogamă cu Parisul. Practic oricât de des și oricât de puțin pot, fug acolo. Mie îmi place mult Bucureștiul iar Parisul mi se pare că e ca aici, dar totul pe steroizi - și frumusețea și urâțenia. Când ajung, merg direct la hotel, scap de papornițe și ies să mă plimb până nu mă mai țin picioarele. Când mi se face foame, deschid Google Maps și văd ce din zonă mă tentează; am salvate peste 400 de cârciumi de toate felurile, ceva oi găsi. Când vine vorba de cină, mă organizez din timp, nu prea merge fără rezervare.
Recomandă-ne 5 restaurante din călătoriile tale care te-au inspirat și spune-ne de ce ți-au rămas în minte.
În Londra, Bao și Beigel Bake Brick Lane. Primul pentru hipstereala superbă, al doilea pentru extrema opusă. În Paris, prima-prima oară când am fost, m-a fascinat Bouillon. E un restaurant (de fapt vreo 3) de vreo 300 de locuri (fiecare) și cu o istorie de peste 100 de ani, care servește mii de farfurii pe zi. Mâncarea e tradițional franțuzească - supă de ceapă, melci, boeuf bourguignon și nu e nici extraordinară, nici rea dar no other volume game ca la ei. Și numele, "bouillon" însemnând zeamă de oase sau de legume, fierbinte, de hrănit mulțimile ieftin și comforting, foarte pe placul meu conceptual. Tot în Paris, Early June e un bistrot pitit în zona Canal Saint Martin, care găzduiește travelling chefs din toată lumea, intervale de timp de la 3 săptămâni la 3 luni. Nu știu cum îi aleg și cum funcționează logistic dar dacă la Bouillon e industrie, aici e artizanat, găzduit de Camille și Victor mereu, scaune puține, interacțiune maximă, geamuri aburite, lumânări și mult vin. Mai la vale pe Canal, Folderol e ușor de găsit după coada zgomotoasă. Imaginați-va că e un loc care servește doar vinuri naturale și înghețată (din ulei de măsline, de exemplu) și care are nevoie de un bouncer african de peste 120kg care face pe seriosu’ ca să țină lucrurile in ordine, el fiind un neserios. Pe colț de Folderol e una dintre brutăriile mele preferate, Boulangerie Utopie, recomand eclerul cu susan negru.
Fără modestie, Balls este unul dintre primele restaurante din București care au înțeles cum stă treaba cu engagement-ul pe social media și au creat hype. Povestește-ne cum a fost să construiești o comunitate, dominată mai ales de Gen Z.
Mi-a venit firesc, eu însămi consumând un pic nesănătos de mult Instagram. Dovadă că e o chestie foarte personală e absența unui website serios, a activității precare pe Facebook și Tik-Tok, unde dacă aș face lucrurile ca la carte, m-aș implica mai mult, mai organizat și diferit decât pe IG, sigur ar ajuta. Clar a contat din prima zi faptul că am "povestit" cât mai mult din toate procesele, cât de sincer am putut, ca și cum i-aș fi zis prietenei mele ce mi se mai întâmplă, fără să încerc să mă adresez cât mai multor oameni sau prea formal. N-am avut în cap nici boomeri, nici gen Z, am fost pur și simplu. Numele, logo-ul, culorile, design-ul nonconformist al Laurei (Circa) sunt elemente care am dedus că vor crea user generated content, adică varianta modernă a lui "din vorbă în vorbă". Dar la sfârșitul zilei, caut explicații și răspund din ce am auzit de la alții mai deștepți ca mine, pentru că de fapt sentimentul meu cel mai real e că sunt pur și simplu norocoasă.
În momentul de față, sunt trei francize Balls care livrează mâncare în București, în timp ce voi, în restaurantul original, serviți doar în locație. Cum îți protejezi brand-ul și renumele când decizi să te francizezi, având în vedere că nu ai control în timp real?
După 3 ani de parteneriat cu operatorii francizelor balls expres, am decis ca din luna mai să încheiem contractul. Începutul cu ei a fost o decizie logistică, odată cu mutarea în Elisabeta, unde dispuneam de o bucătărie foarte mică și de o organizare a spațiului care ar fi stricat experiența clienților fizici dacă îi amestecam cu ghiozdane voluminoase de curieri, claxoane pe prima bandă și o echipă stresată de modelul acela de lucru. Deși chiftelele și sosurile au fost în toată această perioada identice (ba mai mult, produse de aceeași echipa și în aceeași bucătărie ca la noi), meniul francizelor nu a fost niciodată același iar asta a produs multă confuzie clienților. Acum, odată cu mutarea într-un restaurant cu peste 100 locuri și o bucătărie cât toată suprafață spațiilor anterioare, ne propunem să aducem oamenii aici, unde ne permitem să ținem prețurile încă în limita decenței, unde punem accent pe atmosferă și organizăm evenimente care să scoată cât mai mult oamenii din case, din zona de confort și din online.
Cum arată, în opinia ta, o zi perfectă de mâncat și băut în București? Care sunt restaurantele și locurile tale preferate din oraș?
E mai, copacii au frunze verzi crud, iar banii și caloriile nu se numără. Mă trezesc devreme, dar lenevesc până îmi cere cafeluță. Pornesc în orice direcție căci, dacă stăm cu adevărat bine la ceva în Bucureștiul horecar, e cafeaua. Steam sau Bob dacă am chef de o tură de Herăstrău, Origo dacă am treaba după, Meron to go dacă mă simt Cișmigiu-romantică, Two by Two dacă vreau să citesc în pace. La prânz MOM sau Le Bab Fried Chicken, croissantul care se găsește doar la Le Bab CDG și doar în weekend; sau Maccheroni sau Yuki sau balls dacă nu fug de responsabilități. Mulți pași mai târziu, cina aș lua-o la Papila good evenings sau La Salumeria. Un negroni de culcare la Serafim.
O rețetă simplă, din maximum 5 ingrediente, pentru cei care ne citesc. Ce își pot pregăti singuri, bun și rapid?
Chiftele, normal. Un kil de carne tocată de pui, 3 căței de usturoi, 1 ou și puțin pesmet, sare și piper la simțul degetelor. Dacă poți depăși 5 ingrediente, adaugi pătrunjel, parmezan, ceapă, nucșoară. Le formezi mici de tot, le prăjești în baie de ulei și le mănânci ca pe semințe, cum s-ar zice. Sau le formezi mai mari, le gătești la cuptor și le mănânci cu orice mai ai in frigider.
Dacă v-a plăcut newsletterul, ne puteți trimite feedbackul vostru printr-un reply sau ne puteți scrie pe oricare dintre canalele noastre. La fel și dacă nu v-a plăcut atât de mult. 😄
Ne găsiți aici:
calatoriisifarfurii.ro Facebook Instagram TikTok Youtube E-mail
Călătorii frumoase și mâncare bună,
Alexandra și Cătălin